To, že se na Velikonoce chodí s pomlázkou, barví se vajíčka nebo se peče beránek, známe všichni. Víme, jak to chodí u nás, ale nemáme příliš povědomí o tom, jak jsou na tom jiné země nebo jak to bylo dříve.
Beránek v křesťanství symbolizuje Beránka božího, tedy čistého a nevinného, který byl obětován na kříži. Aby vám šlo pečení hezky od ruky, nezapomeňte zapálit vaši oblíbenou vonnou svíčku.
Ingredience na těsto:
Postup
Žloutek oddělíme od bílků. Do žloutku přidáme cukr, vyšleháme a vmícháme olej a vodu a zase vyšleháme. Mouku s kypřicím práškem prosejeme přes síto a k tomu přimícháme další suroviny – rozinky, ořechy, čokoládu, nastrouhanou kúru z citronu a k tomu vyšlehanou pěnu z bílků. Důkladně vypracujeme těsto a dáme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na 155 stupňů 1 hodinu.
Pro zdobení vytvoříme polevu z bílků, citronové šťávy a fondánu. Na beránkovi děláme zdobítkem kudrlinky a jako oči použijeme dva kousky čokolády.